Omgeving

Nationaal Park Lauwersoog

Lauwersoog ligt in het NationaalPark Lauwersmeer. Het Lauwersmeergebied is aangemerkt als nationaal park vanwege zijn bijzondere flora en fauna. Het meer zelf is al prachtig, maar doet zeker niet onder voor alles erom heen. Naar het noorden en westen toe de Waddenzee. Oostelijk en met name zuidelijk meer bebost gebied, maar ook oneindige weilanden en kwelders. Zelf urenlange wandelingen maken in dit gebied is een onvergetelijke beleving. De ruimte en rust brengen u weer helemaal in evenwicht. Maar ook zijn er allerlei georganiseerde activiteiten te ondernemen. Kijk hiervoor op de site van Nationaal Park Lauwersoog. Ook voor de kinderen is hier van alles te vinden!

Zeilen, windsurfen, kanoën & suppen

Hoewel het de charme van het Lauwersmeer is, dat het er nog zo heerlijk rustig is, zijn er in de zomermaanden allerlei bootjes te zien. De boten van onze zeilschool geven een kleurrijk aanzicht aan het meer, maar ook voor vele (rustieke) bootliefhebbers is Zoutkamp of Lauwersoog de thuishaven. Lemsteraken, Tjalken, oude reddings- of vissersboten, u kunt ze allemaal voorbij zien komen. Voor een rondvaart of op weg naar de Wadden. Diverse aanbieders in Lauwersoog en omstreken bieden boot-
tochten aan.


Zeillessen en verhuur zeilboten of surfsets

En als laatste, maar misschien wel belangrijkste, u kunt bij ons altijd terecht voor de huur van een zeilboot of surfmateriaal! Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld een Laser Pico, Polyvalk of surfset bij ons te huren. Voor alle mogelijkheden kunt u het beste even contact met ons opnemen via de mail (info@delauwer.nl). Of loop in de zomer als u er bent even de zeilschool binnen!
Ook kunt alvast meer informatie vinden op het zeilschool gedeelte van onze site of kijk op de verhuur pagina.

Behalve voor het huren van materiaal, bent u ook voor zeil- of surflessen bij ons aan het goede adres! Onze CWO-gekwalificeerde instructeurs geven behalve les aan kinderen op de zeilschool ook uitstekende privélessen. In overleg is er op dit vlak van alles mogelijk.

Vissershaven, visafslag en Schiermonnikoog

Aan de overkant van de grote weg bevindt zich de Visafslag van Lauwersoog. Als u in Lauwersoog bent, moet u hier echt een lekker vers visje gaan eten! Met uitzicht op de prachtige vissersboten in de buitenhaven zult u zich ook niet snel vervelen. En als het helder is, zult u ook Schiermonnikoog, of Schier zoals ze dit kleinste te bereiken Waddeneiland van Nederland in het Noorden liefkozend noemen, kunnen zien liggen. De boot naar Schier vertrekt vanuit Lauwersoog. Een uitstapje dat zeer zeker de moeite waard is. En bij het verblijf in één van onze huisjes ook goed in één dagje te doen. Voor meer informatie over de boot naar Schier, klik hier.


Eten in de buurt

Behalve de vele leuke plekken in de vissershaven waar u terecht kunt voor een hapje, is er nog meer in Lauwersoog. Op een steenworp afstand van De Lauwer ligt het campings-restaurant ‘Het Booze Wijf’. Behalve een snackbar en campingwinkel voor de kleine boodschappen, kunt u hier ook prima à la cart eten. Aan de overkant van het kleine meer ligt ‘Restaurant Suyderoogh’, waar u tot 21.00 uur voor het diner terecht kunt. Sinds een paar jaar zit er ook een bowlingbaan bij het restaurant, dus terwijl u lekker tafelt, kunnen de kinderen zich ook opperbest vermaken! Vlak bij de plek waar de boot naar Schier vertrekt is ‘Villa Zeezicht’, volgens de Lauwersoog-kenners ook echte aanrader!

In Lauwersoog is een kleine supermarkt aanwezig op de camping. De grotere supermarkten zijn te vinden vlakbij Lauwersoog in de dorpen Zoutkamp, Ulrum, Anjum en Dokkum. Deze dorpjes liggen op zo’n 10 minuten rijden.En mocht u eens een avondje écht culinair willen genieten, dan bent u bij ‘In de Molen’ in Onderdendam of bij ’t Schathuys Verhildersum’ in Leens aan het goede adres. In de Molen ontving recent een Michellinster en Verhildersum staat als een pareltje bekend in de omgeving.


Leuke uitstapjes zijn er talrijk in dit Noordelijke stuk van Nederland.

Enkele tips:

 • De zeehondencrèche in Pieterburen
 • Het Theemuseum in Houwerzijl
 • Abraham’s Mosterdmakerij in Eenrum
 • Kaarsenmakerij Wilhelmus, ook in Eenrum
 • DoeZoo in Leens
 • Adventurepark waddenfun in Wehe den Hoorn
 • Landgoed verhildersum – Leens
 • Activiteitencentrum staatsbosbeheer – lauwersoog
 • Buitenspeeltuin – lauwersoog nabij activiteitencentrum staatsbosbeheer
 • Dagje Dokkum
 • Dagje Groningen
 • Dagje Schiermonnikoog of Ameland

Veel gestelde vragen

“Op De Lauwer is het Leuk! Op De Lauwer is het fijn! Daarom ben ik er ieder jaar bij, want De Lauwer is er voor groot en klein!”

Valentein 11 jaar 26 oktober 2016

“Ik vind het heel leuk op de lauwer omdat we altijd met onze hele familie gaan en het is heel gezellig met iedereen!”

Mirle 13 jaar 20 december 2016

“Heb hier leren zeilen en kom er nog steeds erg graag! Aanrader om in dit prachtige stukje Nederland te leren zeilen of te verblijven voor vakantie in een van de huisjes.”

Klaas 23 jaar 16 april 2018

“Ik ken de Lauwer al jaren. Ik kwam er vanaf dat ik een kind was en heb er zelfs een tijdje les gegeven. Een groot deel van mijn vrienden heb ik er leren kennen en ik kom er nog steeds heel graag.”

Ruud 27 jaar 16 april 2018

“Wat een geweldige week. Niet alleen het zeilen maar ook de rest van het programma en alles er omheen, de jongens hebben genoten. Volgend jaar zeker weer.”

Wilma 37 jaar 16 april 2018