Omgeving

Nationaal Park Lauwersoog

Lauwersoog ligt in het NationaalPark Lauwersmeer. Het Lauwersmeergebied is aangemerkt als nationaal park vanwege zijn bijzondere flora en fauna. Het meer zelf is al prachtig, maar doet zeker niet onder voor alles erom heen. Naar het noorden en westen toe de Waddenzee. Oostelijk en met name zuidelijk meer bebost gebied, maar ook oneindige weilanden en kwelders. Zelf urenlange wandelingen maken in dit gebied is een onvergetelijke beleving. De ruimte en rust brengen u weer helemaal in evenwicht. Maar ook zijn er allerlei georganiseerde activiteiten te ondernemen. Kijk hiervoor op de site van Nationaal Park Lauwersoog. Ook voor de kinderen is hier van alles te vinden!

Zeilen, windsurfen, kanoën & suppen

Hoewel het de charme van het Lauwersmeer is, dat het er nog zo heerlijk rustig is, zijn er in de zomermaanden allerlei bootjes te zien. De boten van onze zeilschool geven een kleurrijk aanzicht aan het meer, maar ook voor vele (rustieke) bootliefhebbers is Zoutkamp of Lauwersoog de thuishaven. Lemsteraken, Tjalken, oude reddings- of vissersboten, u kunt ze allemaal voorbij zien komen. Voor een rondvaart of op weg naar de Wadden. Diverse aanbieders in Lauwersoog en omstreken bieden boot-
tochten aan.


Zeillessen en verhuur zeilboten of surfsets

En als laatste, maar misschien wel belangrijkste, u kunt bij ons altijd terecht voor de huur van een zeilboot of surfmateriaal! Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld een Laser Pico, Polyvalk of surfset bij ons te huren. Voor alle mogelijkheden kunt u het beste even contact met ons opnemen via de mail (info@delauwer.nl). Of loop in de zomer als u er bent even de zeilschool binnen!
Ook kunt alvast meer informatie vinden op het zeilschool gedeelte van onze site of kijk op de verhuur pagina.

Behalve voor het huren van materiaal, bent u ook voor zeil- of surflessen bij ons aan het goede adres! Onze CWO-gekwalificeerde instructeurs geven behalve les aan kinderen op de zeilschool ook uitstekende privélessen. In overleg is er op dit vlak van alles mogelijk.

Vissershaven, visafslag en Schiermonnikoog

Aan de overkant van de grote weg bevindt zich de Visafslag van Lauwersoog. Als u in Lauwersoog bent, moet u hier echt een lekker vers visje gaan eten! Met uitzicht op de prachtige vissersboten in de buitenhaven zult u zich ook niet snel vervelen. En als het helder is, zult u ook Schiermonnikoog, of Schier zoals ze dit kleinste te bereiken Waddeneiland van Nederland in het Noorden liefkozend noemen, kunnen zien liggen. De boot naar Schier vertrekt vanuit Lauwersoog. Een uitstapje dat zeer zeker de moeite waard is. En bij het verblijf in één van onze huisjes ook goed in één dagje te doen. Voor meer informatie over de boot naar Schier, klik hier.


Eten in de buurt

Behalve de vele leuke plekken in de vissershaven waar u terecht kunt voor een hapje, is er nog meer in Lauwersoog. Op een steenworp afstand van De Lauwer ligt het campings-restaurant ‘Het Booze Wijf’. Behalve een snackbar en campingwinkel voor de kleine boodschappen, kunt u hier ook prima à la cart eten. Aan de overkant van het kleine meer ligt ‘Restaurant Suyderoogh’, waar u tot 21.00 uur voor het diner terecht kunt. Sinds een paar jaar zit er ook een bowlingbaan bij het restaurant, dus terwijl u lekker tafelt, kunnen de kinderen zich ook opperbest vermaken! Vlak bij de plek waar de boot naar Schier vertrekt is ‘Villa Zeezicht’, volgens de Lauwersoog-kenners ook echte aanrader!

In Lauwersoog is een kleine supermarkt aanwezig op de camping. De grotere supermarkten zijn te vinden vlakbij Lauwersoog in de dorpen Zoutkamp, Ulrum, Anjum en Dokkum. Deze dorpjes liggen op zo’n 10 minuten rijden.En mocht u eens een avondje écht culinair willen genieten, dan bent u bij ‘In de Molen’ in Onderdendam of bij ’t Schathuys Verhildersum’ in Leens aan het goede adres. In de Molen ontving recent een Michellinster en Verhildersum staat als een pareltje bekend in de omgeving.


Leuke uitstapjes zijn er talrijk in dit Noordelijke stuk van Nederland.

Enkele tips:

 • De zeehondencrèche in Pieterburen
 • Het Theemuseum in Houwerzijl
 • Abraham’s Mosterdmakerij in Eenrum
 • Kaarsenmakerij Wilhelmus, ook in Eenrum
 • DoeZoo in Leens
 • Adventurepark waddenfun in Wehe den Hoorn
 • Landgoed verhildersum – Leens
 • Activiteitencentrum staatsbosbeheer – lauwersoog
 • Buitenspeeltuin – lauwersoog nabij activiteitencentrum staatsbosbeheer
 • Dagje Dokkum
 • Dagje Groningen
 • Dagje Schiermonnikoog of Ameland

Veel gestelde vragen

Bungalows

Is er WiFi aanwezig?

Op het terrein van De Lauwer is gratis Wifi voor alle gasten. U heeft alleen in te loggen met uw Facebook account en wanneer u geen Facebook heeft staat de Wlan code in de informatiemap.

Kan mijn boot voor de deur liggen?

Direct voor de bungalows ligt een lange steiger waar alleen de gasten van de bungalows een boot kunnen aanmeren. Deze mag tijdens uw verblijf gewoon daar blijven liggen. Ook is er een trailerhelling die in overleg en afhankelijk van het type schip gebruikt kan worden. Naast het terrein van De Lauwer is een jachthaven waar een grote helling en botenkraan aanwezig is. Kijk op de website voor prijzen en informatie. www.noordergat.nl

Mag ik vissen bij de bungalow?

Het Lauwersmeer (vanaf Lauwersoog tot aan de sluizen bij Zoutkamp, Dokkumer Nieuw Zijlen en Ezumazijl) is uitgezonderd van de regel dat u zonder vergunning met één hengel mag vissen in bevaar- en bevlotbaar water. Dat betekent dat u, naast een sportvisakte, voor het Lauwersmeer altijd een vergunning nodig heeft! Zelfs al vist u met één hengel. Dit geldt zowel voor het vissen vanaf een bootje als vanaf de wal. Hieronder ziet u een overzicht van de gewijzigde visvergunningsvoorwaarden.

Let op: m.i.v. 2011 is er iets gewijzigd:

Snoek moet onmiddelijk na de vangst levend worden teruggezet.

Er geldt een meeneemverbod voor karper. Het tijdelijk levend bewaren in een bewaarzak/leefnet in hetzelfde water waarin de karper is gevangen is echter toegestaan.

Het is verboden op, aan of nabij enig viswater in het Lauwersmeer meer dan twee snoekbaarzen voorhanden te hebben.

Nachtvissen is verboden.

Meertandige haak is uitsluitend toegestaan in combinatie met kunstaas.

Van 1 april t/m 30 mei mag er niet op snoek, snoekbaars en baars worden gevist.

Visvergunningsvoorwaarden

Als sportvisser heeft u de volgende mogelijkheden om in het Lauwersmeer te vissen:

Volwassenen:
* Vispas (voor leden van aangesloten hengelsportverenigingen).
* Weekvergunning (De weekvergunning kost € 10,– en is o.a. verkrijgbaar bij Landal Esonstad, Natuurdorp Suyderoogh en Camping Lauwersoog).

Jeugd:
* Jeugdvergunning Groningen-Drenthe en Fryslân (tot 14 jaar, 1 hengel, aangewezen aassoorten*).
* Jeugdvispas (tot 14 jaar, 2 hengels, kunstaas groter dan 2,5 cm toegestaan).
* Zonder document onder begeleiding van volwassene met Vispas (tot 14 jaar,        1 hengel, aangewezen aassoorten*).

NB. De Kleine Vispas is dus niet geldig voor het Lauwersmeergebied!

* Aangewezen aassoorten:
brood, deeg, aardappel, kaas, granen, zaden, wormen, steurgarnaal, insecten, insectenlarven (bijvoorbeeld maden) en nabootsingen daarvan (bijv.kunstvliegen) mits die niet groter zijn dan 2½ cm.

“Op De Lauwer is het Leuk! Op De Lauwer is het fijn! Daarom ben ik er ieder jaar bij, want De Lauwer is er voor groot en klein!”

Valentein 11 jaar 26 oktober 2016