CWO en diploma’s

De Commissie Watersportopleidingen, of kortweg CWO, is een stichting die is opgericht door een samenwerking tussen de ANWB, het Watersportverbond en de HISWA. Deze stichting heeft zichzelf ten doel gesteld een uniform diplomasysteem voor vaaropleidingen in te richten en deze in stand te houden. Alle CWO-locaties in Nederland hebben hun eigen karakter en manier van lesgeven, maar het niveau is uniform. Met een CWO-diploma kun je op andere plekken in Nederland dus je niveau aanduiden. Dit is onder andere praktisch bij het eventueel huren van een zeilboot.


Zeil- en Surfschool De Lauwer is een CWO gecertificeerde vaaropleiding. Dit betekent dat wij officiële diploma’s en vorderingenstaten van het CWO mogen uitschrijven en al onze instructeurs CWO-gediplomeerd zijn.

Conform het protocol van het CWO worden alle beginnende instructeurs intensief begeleid door ervaren coaches en opleiders. Zo kunnen wij garant staan voor optimale instructie van onze cursisten, zowel op het gebied van veiligheid als op dat van plezier en lesniveau.

Jaarlijks werken wij mee aan controles van het CWO, zodat wij zeker weten dat al onze opleidingsomstandigheden aan het niveau voldoen. Deze controle strekt van bijvoorbeeld materiaal en hygiëne van de accommodatie, tot leeromgeving en plezier.

Voor iedere discipline hebben wij een aparte diplomalijn.
Cursisten kunnen hun diploma I, II en III halen.
De algemene opbouw van de diploma’s is als volgt:
– Diploma I geeft aan dat alle basisvaardigheden zijn geleerd;
– Diploma II betekent dat er onder normale omstandigheden zelfstandig gevaren kan worden;
– Diploma III wil zeggen dat men t/m windkracht 6 Beaufort kan zorgen voor een veilige vaart voor schip en bemanning.

Omdat iedere discipline zijn eigen vaardigheden kent, zijn de exacte diploma-eisen altijd verschillend. Voor de specificatie hiervan, kunt u kijken op www.cwo.nl.


Dat wij CWO-gecertificeerd zijn, brengt ook met zich mee dat onze uitgeschreven diploma’s aan de kwaliteitseisen van de CWO moeten voldoen. Dit betekent praktisch dat het voor cursisten niet altijd haalbaar is om een heel diploma te behalen in één week. Gelukkig kunnen wij dan een vorderingenstaat uitschrijven. Dit is een deelcertificaat van het diploma, waarop staat welke eisen wel behaald zijn.

De praktijk leert dat het bij ons eigenlijk altijd mogelijk is om in één week je CWO I te halen. Een gemiddelde leerling kan vervolgens het CWO II in twee à drie weken halen. Voor dit diploma is immers al wat aan ervaring nodig.

CWO III is het hoogste diploma dat je bij ons als cursist kunt halen. Met een CWO III is het mogelijk om te beginnen aan de instructeursopleiding. Dit is dus echt een serieus niveau waar we over praten. Het is dan ook moeilijk om hier een tijdsinschatting voor te geven, maar het is niet gek als je hier drie of vier weken over doet.

Ervaringen

  • Leren zeilen op zee
  • Altijd wind
  • Locatie liggend aan open water
  • Spelen met de elementen
  • Sportief, onvergetelijk
  • Vrienden voor het leven

Veel gestelde vragen

Zeilschool

Hoe ziet een dag indeling er uit

07.30 uur Opstaan.
08.00 uur Ontbijten en lunchpakket klaarmaken. Voor soep en drankjes wordt gezorgd.
09.00 uur Buiten verzamelen, boten klaarmaken en het water op.
12.30 uur Tijd om te eten ( en te spelen ).
13.30 uur Verder varen en oefenen.
16.15 uur Boten terugvaren en aftuigen en daarna naar de zeilschool.
18.00 uur Warme maaltijd van 3 gangen.
19.30 uur Theorieles.
20.00 uur Avondprogramma. Elke leeftijdsgroep heeft een eigen programma.
21.15 uur, 22.15 uur, 23.00 uur, 24.00 uur: de verschillende bedtijden voor de verschillende groepen.

Moet ik zelf zeil/surf kleding regelen

Wij zorgen voor wetsuits en zwemvesten.
Zelf moet je zorgen voor een paar schoenen die nat mogen worden (surfschoenen of gympies).
Vergeet niet zonnebrandcrème, zonnebril en een pet mee te nemen.

Veiligheid hoog in ons vaandel

Bij Zeilschool De Lauwer is het verplicht om tijdens de zeillessen een zwemvest te dragen.
Als cursist dien je je te houden aan de veiligheidsregels om ongelukken te voorkomen.

“Op De Lauwer is het Leuk! Op De Lauwer is het fijn! Daarom ben ik er ieder jaar bij, want De Lauwer is er voor groot en klein!”

Valentein 11 jaar 26 oktober 2016

“Ik vind het heel leuk op de lauwer omdat we altijd met onze hele familie gaan en het is heel gezellig met iedereen!”

Mirle 13 jaar 20 december 2016

“Heb hier leren zeilen en kom er nog steeds erg graag! Aanrader om in dit prachtige stukje Nederland te leren zeilen of te verblijven voor vakantie in een van de huisjes.”

Klaas 23 jaar 16 april 2018

“Ik ken de Lauwer al jaren. Ik kwam er vanaf dat ik een kind was en heb er zelfs een tijdje les gegeven. Een groot deel van mijn vrienden heb ik er leren kennen en ik kom er nog steeds heel graag.”

Ruud 27 jaar 16 april 2018

“Wat een geweldige week. Niet alleen het zeilen maar ook de rest van het programma en alles er omheen, de jongens hebben genoten. Volgend jaar zeker weer.”

Wilma 37 jaar 16 april 2018